Kvalitní nůž

Co musíte mít v kuchyni, aby vaše romantická večeře neskončila fiaskem

Nebo klidně rodinná. Obchodní. Ať už jste ke svému stolu pozvali kohokoliv, buďte dobře připraveni. Dobrý dojem ze společného stolování začíná v kuchyni. A bez těch správných věciček nezazáří ani ta největší kuchařské hvězda.

1. Kvalitní nůž je základ

Mezi kuchaři koluje jisté rčení, ze kterého si vědci a vynálezci pravděpodobně rvou vlasy a… dost možná si ještě k tomu i koušou nehty. Jaký je podle vás největší vynález lidstva? Penicilin? Internet? Elektrický proud? Tak to asi nejste kuchař. Podle světových šéfkuchařů je to právě nůž.

A ten musí být kvalitní. Už jenom proto, že ho při vaření používáte pořád. Bez něho byste se jen těžko obešli.

Nůž na ryby

Jak poznat skutečně KVALITNÍ nůž?

  • vydrží dlouho ostrý
  • je perfektně vyvážený (díky tomu se s ním lépe manipuluje a předchází se tak možnému zranění)
  • není podezřele lehký – musíte v ruce cítit „kus železa“
  • má odolnou čepel (správný nůž se má postupně zužovat k ostří a optimální úhel obtahu by se měl pohybovat mezi 30 a 35 stupni)

Berte v potaz, že opravdu dobrý nůž se nedá vyrobit za pár stovek. A tím pádem ani prodat. Investice do něj proto sice šplhá k tisícovým částkám, ale takové nože vám pak vydrží klidně celý život. Urychlí řádění v kuchyni a vaření celkově zpříjemní. Nakonec to ocení i vaši (hladoví) hosté.

A ještě malá rada: nepoužívejte plastová nebo keramická prkénka. Taková totiž vaše nože ztupí. Vyměňte je proto za dřevěná. V restauracích se sice nesmí používat kvůli hygienickým normám, ale u vás doma to určitě nebude problém.

2. Brousím, brousíš, brousíme aneb pořiďte si pořádnou brusku na nože!

Když už máte kvalitní nůž, je třeba ho ještě ve stejné kvalitě nabrousit. Tupý vám bude k ničemu, i kdyby stál jako nové auto.

Na co dbát při výběru té správné brusky:

  • pohodlný úchop – s bruskou se vám musí pracovat snadno a rychle,
  • bezpečnost – krev do kuchyně nepatří (alespoň ne ta vaše).

3. Pinzeta na rybí kosti

Pro případ, že by se na vašem menu objevily ryby.

Ach, ty kosti. Největší nepřátelé člověka, před kterým zrovna leží talíř s rybím pokrmem. Hlavně, ať tam nejsou kosti. Prosím, ať je tam nenajdu. Prosííím…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *